De eerste zinnen uit Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data: “Staat het echt op de kaft van dit boek: Een kleine wereldgeschiedenis is 100 grote data? Wat een waanzinnig, onmogelijk plan. Officieel begint de wereldgeschiedenis 3500 jaar voor onze jaartelling. En we leven intussen in de 21ste eeuw. Tel maar uit: dat zijn 5500 jaren, met telkens 365 dagen waarop iets spannends kan gebeuren. Niet alleen in ons land, maar in élk van de 196 landen ter wereld. Hoe kun je dan – zonder speciale superkrachten – al die wereldgeschiedenis in 100 verhaaltjes vertellen?”
Wie mijn webinar ‘boeken in de klas’ volgde, weet dat ik ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data’ aanbeval voor de derde graad van het basisonderwijs. Een zeer volledig boek waarin 100 gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis van prehistorie tot Onze tijd op een heel aangename manier verteld worden, aangevuld met prikkelende illustraties van Isabelle Geeraerts.

Boordevol extra’s
Het zijn de extra’s die dit boek tot een echte must-have maken: de wereldkaart waarop alle gebeurtenissen gesitueerd worden, rode draden om de gebeurtenissen thematisch te situeren, boekentips voor wie meer te weten wil komen, een vragenlijst voor de lezer…
Een aanrader voor in de klas
Met dit boek kan je erg veel kanten uit in de klas: een spreekbeurt over één van de gebeurtenissen geven, een tijdlijn maken, een wist-je-datjes-kring organiseren, een infographic maken en die bij de tijdlijn in de klas hangen… Dit boek is echt een aanrader!
“Pompeji was – tot die noodlottige ochtend – een zonnige, zorgeloze stad. De inwoners maakten wollen kleding en dreven handel. Ze werden zonder veel moeite rijk. In hun vrije tijd gingen ze naar het badhuis of het theater. Op restaurant spoten ze klodders vissaus op hun maaltijd – de streekspecialiteit. Het leven was mooi in hun grote huizen met zicht op de Golf van Napels of de Vesuvius.” (p. 92)
Voor lezers vanaf 10 jaar.